Bij een burn-out moet je zowel geestelijk als lichamelijk herstellen want je bent uitgeput en oververmoeid. Hoe doe je dat nu? Ik zet voor jullie een aantal zeer waardevolle tips op een rijtje!

Perfectionisten en ambitieuze mensen en harde werkers zijn de grootste risicogroep op een burn-out. 15% van de mensen krijgt ooit te maken met een burn-out en de gemiddelde hersteltijd ligt tussen de 6 maanden en de 2 jaar. Als je zowel lichamelijk als geestelijk even de grip en de controle kwijt bent is het in de eerste fase belangrijk dat je dat kan accepteren. Niet ervan weg vluchten en niet ertegen proberen te vechten. Laat je niet overmannen door angst in deze fase waarin je geen energie hebt. Hoe moeilijk het ook is, praat erover en ga hulp zoeken want alleen krijg je dit niet opgelost.

Het herstel zal met vallen en opstaan gebeuren, eerst lichamelijk dan geestelijk. Geef je lichaam voldoende tijd om te herstellen en pak daarna het mentale aspect aan om je aangetaste zelfbeeld terug op te krikken.

Tips bij lichamelijk herstel: 

Doe ontspanningsoefeningen 

Beweeg buiten in de natuur 

Doe ademhalingsoefeningen 

Eet en leef gezond 

Doe aan sport (matig intensief)

Zorg voor voldoende rust (slaap 2 uur langer dan je voorheen deed)

Doe aan wellness  

Doe mindfulness, meditatie, yoga of tai-chi 

Doe powernaps 

Luister naar je lichaam 

Tips bij geestelijk herstel: 

Doe visualisaties 

Probeer positief te denken en te relativeren

Zoek sociaal contact op

Plan zelf je dag 

Zorg voor voldoende quality-time voor jezelf 

Leer grenzen stellen 

Achterhaal de oorzaken van je burn-out en pak ze aan

Re-integreer op je werk/in de maatschappij op het moment dat jij er klaar voor bent

Herwin je levensvreugde 

Ga bewuster leven 

Betrek je partner in het herstel 

Denk eens na over wat je wil in de toekomst 

Als je wil weten wat het juist is of wat het juist inhoudt, dan kan je me altijd vrijblijvend contacteren. Je werk mag nooit een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Toch ervaart 60% van de werkende mensen dat het wel zo is. Stress is de meest voorkomende klacht. Onderschat psychische klachten nooit maar doe er iets aan!

Gezonde groet, 

Tim