Het belang van onze ademhaling wordt vaak onderschat. Een rustige buikademhaling kan veel voordelen bieden voor jou.

7 oktober 1952, vandaag exact 70 jaar geleden, ontdekte arts Konstantin Buteyko het oorzakelijk verband tussen zijn zware, snelle en diepe ademhaling en zijn hoge bloeddruk. Z’n extreem hoge bloeddruk daalde wanneer hij rustiger en minder diep probeerde te ademen. Later deed hij meer en meer onderzoek naar het verband tussen de ademhaling en de gezondheid van de mens. Waar er in de beginfase veel sceptisch wantrouwen heerste, werd in 1985 de Buteyko Methode toch officieel erkend in Rusland door het Ministerie van Volksgezondheid. Volgens Buteyko adem je altijd best door je neus, rustig (hartslag lager), niet te diep en met een verlengde uitademhaling.

Het belang van een goede, rustige buikademhaling wordt vaak onderschat. Naast gezonde, verse voeding en beweging zijn ademhalingsoefeningen van belang bij het afvallen. Maar vooral bij preventie en behandeling van stress en burn-out zijn ze zeer nuttig. Er zijn talloze ademhalingsoefeningen voor verschillende doeleinden. Bekijk ze maar eens op het web en pik gewoon diegene eruit die het beste bij jou past. Enkele voorbeelden en wat ze juist doen: Konstantin Buteyko (ontspanning, astma), Stans van der Poel (betere conditie), Andrew Weil (slaap), S.N. Goenka (meditatie, yoga), Wim Hof (meer energie, beter immuunsysteem).

De meeste mensen ademen in rust te snel, namelijk 12, 14, 16 of zelfs meer dan 20 keer per minuut. Eigenlijk is 6 keer per minuut al voldoende. Doe zelf maar eens de test! Te snel ademen (>12 keer per minuut) kan leiden tot vermoeidheid, benauwdheid, misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, stress, veel zweten, verhoogde bloeddruk, hartkloppingen, vaak zuchten, vaak gapen en een onrustig, opgejaagd gevoel. Zelfs hyperventilatie zou een gevolg kunnen zijn. Bij een te snelle ademhaling is het sympathisch zenuwstelsel (stress) flink actief en ervaren we een te laag koolzuurgasgehalte. 

Mensen die rustig ademen hebben daar geen last van. Zij ervaren enkel voordelen

 • Je inslapen en je doorslapen verlopen veel gemakkelijker.
 • Je hebt een betere focus. Je bent aandachtiger en scherper.
 • Je hebt meer energie. Je voelt je fitter en vitaler.
 • Je sport beter en je bent zuiniger met je energievoorraden.
 • Je hebt minder last van hoofdpijn door meer koolzuur.
 • Je bent minder gejaagd en je hebt minder stress.
 • Je hebt minder last van een opgeblazen gevoel. Minder boeren en minder winderigheid.
 • Je valt sneller af.
 • Je hartslag daalt.
 • Je herstelt sneller waardoor je training meer afdoet (=supercompensatie).
 • Je bent emotioneel stabieler (minder stemmingswisselingen).
 • Je bent meer ontspannen en rustiger.

Je kan dat rustig ademen trainen met eenvoudige oefeningen: 

Adem niet te diep in door je neus en adem verlengd uit (liefst door je neus maar mag ook door je mond). 

Doe dit met de lage buikademhaling (niet met de hoge borstademhaling). 

Bijvoorbeeld: Adem 3 sec in, pauzeer 1 sec, adem 4 sec uit, pauzeer 1 sec.  Of adem 4 sec in en adem 6 sec uit.

Door iets langer uit te ademen, activeer je het parasympatisch zenuwstelsel, dit zorgt voor rust, herstel en ontspanning. 

Doe dat 3 keer per dag 10 minuten (’s morgens, ’s middags en ’s avonds) gedurende 6 weken en je gaat het verschil zeker merken. 

Veel succes ermee! 

Gezonde groet, 

Tim