Angst is een natuurlijke reactie op mogelijk gevaar. Het wordt een probleem als we angstig worden voor gevaren die er eigenlijk geen zijn. We raken nodeloos snel in paniek waar er eigenlijk geen aanleiding voor is. Heb jij dat ook soms of wil je er meer over weten?

Angstklachten worden een psychische stoornis genoemd als ze langer dan 4 maanden aanhouden en last veroorzaken in het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld als je niet meer naar buiten durft te gaan of als je andere mensen begint te vermijden. Sommige van deze aandoeningen worden fobie genoemd. Er bestaan talloze angsten en fobieën. Hoogtevrees en een sociale fobie zijn slechts 2 voorbeelden. Ze kunnen kortstondig zijn maar soms ook langdurig, zelfs tot levenslang. Deze angsten komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en ongeveer 6% van de bevolking heeft er last van. Vele angststoornissen gaan gepaard met paniekaanvallen. Paniekaanvallen zijn korte, bijzonder intense angsten of lichamelijke spanningen. Gedurende enkele minuten tot een uur denkt men dat men gek wordt, de controle verliest en eventueel dood gaat. Men komt vaak in een vicieuze cirkel terecht doordat de angst voor een aanval ook effectief een aanval met zich mee brengt. Meestal ontstaat zo een aanval buitenshuis. Acute stressangst op het werk door de hoge werkdruk, vliegangst op de luchthaven of in het vliegtuig en agorafobie op een drukke openbare plaats zijn maar enkele voorbeelden hiervan.

Wie zijn nu de grootste risicopatiënten van angst- en paniekaanvallen?

 • Mensen die overmatig drugs of alcohol gebruiken (ook rokers).
 • Mensen die een traumatische ervaring met zich mee dragen uit het verleden (pesten, geweld, overlijden….)
 • Mensen met hersenschade.
 • Mensen die grote veranderingen ondergaan zoals een verhuis of een nieuwe baan.
 • Mensen met persoonlijkheidsstoornissen, een depressie of autisme.
 • Mensen waarvan de ouders er ook last van hebben.
 • Mensen die eenzaam of alleenstaand zijn.

Heb je zelf ooit een paniekaanval gehad? Dit zijn veelvoorkomende symptomen, ze zijn veelal lichamelijk van aard:

 • Zweten.
 • Kortademig of zelfs hyperventilatie.
 • Misselijkheid (gevoel te moeten overgeven).
 • Duizelig zijn (gevoel te moeten flauwvallen).
 • Hartkloppingen hebben of op z’n minst een verhoogde hartslag.
 • Trillen of beven.
 • Alleen gefocust zijn op 1 enkele zaak.
 • Angst om de controle kwijt te raken.
 • Spierspanning.
 • Spanning in je buik, nervositeit .
 • Vermoeid zijn, moeilijk slapen.
 • Angst hebben voor een aankomende aanval.

Zijn deze symptomen herkenbaar voor jou? Ga in behandeling bij een psychotherapeut (psychiater) of een gediplomeerde coach. Die weten daar wel raad mee. Daarnaast kan medicatie nog een ondersteunende rol spelen. Blijf er niet mee zitten en laat je helpen. Achteraf ga je er blij mee zijn.

Gezonde groet,

Tim