Het corona-virus beheerst al maanden lang ons doen en laten. Verstrengde samenlevingsmaatregelen, quarantaine en isolatie waren/zijn voor velen onder ons moeilijk om dragen. Maar ook de mentale weerslag van covid-19 achteraf valt niet te onderschatten.

De psychologische impact van het virus en alles wat erbij komt kijken kan aanzienlijk zijn. Deze toestand kan ook jou langdurig parten spelen. Psychische klachten zoals depressie, slaapstoornissen, traumatische stress, angst en emotionele uitputting steken achteraf nog vaak de kop op. Tot 3 jaar na datum kunnen deze klachten een ware kwelgeest vormen voor jou. De lockdown vraagt heel wat stressbestendigheid, creativiteit en aanpassingsvermogen voor ieder van ons. Eenzaamheid en “mood swings” zijn geen pretje voor jou en jouw omgeving. Boosheid, prikkelbaarheid, onzekerheid en angst voor besmetting helpen ook al helemaal niet aan deze ongewone situatie.

Hoe kan je het beste met het virus en alles wat het met zich mee brengt (angst, stress, lockdown…) omgaan?

 • Verbreek je sociale contacten niet. Kan het even niet live, dan maar via social media. Zonder je niet af in deze eenzame tijden en ga sociaal isolement tegen.
 • Als je van thuis uit werkt, bewaakt dan goed de grens met je privéleven. Anders komt je gezinsleven onder druk te staan.
 • Plan goed je werkdag en gun jezelf ook voldoende pauze tussendoor zoals dat op de werkvloer ook het geval is.
 • Hou je aan de voorschriften en de opgelegde regels maar laat je niet overmannen door angst en stress.
 • Jouw eigen gezondheid en die van anderen zijn topprioriteit.
 • Stel jezelf wat doelen in deze periode, doelen maken het leven zinvol: verbeter je spierkracht, maak verse, gezonde maaltijden klaar, volg een cursus online, knap je huis wat op zijn zo enkele voorbeelden.
 • Beweeg voldoende, eet gezond en zorg voor voldoende ontspanning. Wandelen , lopen, en fietsen zijn altijd mogelijk.
 • Word geen slaaf van het slechte nieuws en blijf ondanks alles positief.
 • Pieker niet teveel en ga verveling tegen.
 • Blijf jezelf en je lichaam (extra) goed verzorgen.
 • Zorg voor routine in deze moeilijke periode. Plan je dag. Opstaan, eten, werken, ontspannen, rusten…
 • Zorg goed voor jezelf en voor je omgeving, jullie hebben mekaar nodig. Nu meer dan ooit.
 • We keren terug naar de basis. Leer terug genieten van de kleine dingen des levens.
 • Vermijd huiselijke ruzies en discussies. Geniet van mekaar en van jullie kinderen. En besef dat deze situatie tijdelijk is.
 • Stel jezelf enkele doelen in deze periode, doelen maken het leven zinvol. Verbeter je spierkracht, volg een cursus online (zelfontwikkeling), knap je huis op, neem de tijd om vers en gezonde maaltijden te bereiden. Dat zijn slechts enkele voorbeelden.

Met andere woorden, de impact van het virus op de geestelijke gezondheid is enorm. Paniekaanvallen, stress, depressie en post-traumatische stoornissen blijven achteraf ook vaak terugkeren. Dan heb ik het nog niet eens gehad over de werkonzekerheid of de financiële tegenslag waarmee sommigen van ons te maken hebben gekregen. Huiselijk geweld steekt ook meer en meer de kop op helaas. De mentale impact is niet te onderschatten. Niet echt verwonderlijk dat sommige onder ons er onder door gaan in deze tijd.

Probeer het hoofd koel te houden en zoek hulp waar nodig. Wij, mentale hulpverleners, zijn er voor jullie. Doe zeker geen gekke dingen die achteraf zware gevolgen kunnen hebben voor jou of jouw omgeving. “Er komen (ook weer) andere tijden” zong Boudewijn De Groot! En dat is ook zo.

Bij leven en welzijn keert alles weer terug zoals het was. Laat deze uitzonderlijke en hopelijk ‘once-in-a-lifetime’ gebeurtenis geen blijvende impact hebben op jouw mentale gezondheid. Mocht dat toch zo zijn, trek dan tijdig aan de alarmbel en zoek hulp. Succes voor nu en voor later!

Gezonde groet,

Tim