Sommige mensen hebben weleens last van een winterdepressie. Met het vallen van de bladeren, valt ook hun goed humeur. De dagen worden korter en het wordt kouder buiten. Dat stemt hen niet meteen vrolijk. Maar wat kunnen ze eigenlijk hieraan doen?
Het bestaan van een steeds terugkerende winterdepressie is wetenschappelijk bewezen sinds het begin van de jaren 80. Bij onderzoek op overleden personen bleek dat er zich in de winter minder van het gelukshormoon serotonine in de hersenen bevond dan de rest van het jaar. Ongeveer 2% van de Belgen heeft last van deze winterdepressie (een winterdip is een mildere, niet steeds terugkerende vorm en die treft ongeveer 10% van de Belgen).
De winter-depressieve mensen hebben last van futloosheid en hebben duidelijk minder energie. Ze slapen meer en ze eten ongezonder, vooral koolhydraten. Verder voelen ze zich niet lekker in hun vel tijdens de herfst- en wintermaanden (van september tot maart).
Vooral het tekort aan licht kan gezien worden als de oorzaak. Hun verstoorde biologische klok zorgt voor teveel aanmaak van het stresshormoon cortisol. En mede door het gebrek aan ochtendlicht blijft hun lichaam te lang melatonine (slaaphormoon) afgeven.
Ik geef hen alvast een aantal zeer bruikbare tips mee want…”Baat het niet, dan schaadt het niet!”
- Doe je warm aan en ga veel naar buiten. Zorg dat je voldoende daglicht ziet. Buitenlucht en -licht geven jou energie. Je komt als een totaal ander mens terug binnen.
- Beweeg voldoende, als het kan in de buitenlucht. Achteraf heb je altijd een heel voldaan gevoel. Sleep jezelf uit je zetel en begin eraan. Je zult er geen spijt van krijgen.
- Rust ook voldoende. Slaap genoeg uren ’s nachts en zorg voor een goede slaapkwaliteit. Een powernap van 20 minuten overdag kan ook al wonderen doen. Probeer het maar eens uit.
- Koud afdouchen of nadouchen geeft je een energieboost. Verder is het goed voor je immuunsysteem en zorgt het voor de aanmaak van het gelukshormoon endorfine.
- Omring je met positieve en warme mensen. Maak voldoende tijd voor sociale contacten met je vrienden en zorg voor veel gezellige momenten.
- Focus je op positieve zaken en op positief nieuws. Aan bijkomend negativisme heb je nu geen boodschap.
- Onthoud goed dat ook deze periode maar tijdelijk is. Na regen komt zonneschijn. Na de winter komt de lente er weer aan.
- Eet gezond, vers en gevarieerd. Eet voldoende fruit, groenten en vezels.
- Ga de zaken die jou stress bezorgen uit de weg.
- Lach voldoende. Lachen maakt gelukshormonen aan. Ook als het een fake-lachje is wat je op je gezicht tovert.
- Zet wat ‘feel-good’ muziek op, het gaat je humeur zeker verbeteren. Zingen en dansen maken een mens blij en vrolijk(er).
- Praat over je emoties, ween eens goed uit als het nodig is. Dat lucht op.
- Knuffel je dierbaren. Je partner, je kinderen en je huisdieren zullen er blij mee zijn.
- Ga leuke dingen doen, dingen die je graag doet. Maak tijd voor je hobby’s.
- Stel jezelf enkele doelen die je wilt verwezenlijken in deze periode. Doelen maken het leven zinvol en betekenisvol.
- Hou je vitamine A, B6, B11, B12, C en D goed op peil. Die zijn goed voor de weerstand en het immuunsysteem.
- Ook de mineralen ijzer, koper, magnesium, seleen en zink zijn goed voor je.
- Zorg voor ritme, structuur en regelmaat (zelfde uur opstaan, zelfde uur gaan slapen).
- Tenslotte kan lichttherapie in de ochtend ook helpen.
Deze nuttige tips gaan je zeker helpen als je kampt met een winterdipje. Is het een ernstige winterdepressie en heb je meer steun en hulp nodig, dan kan je altijd een beroep op mij doen. Ik zal naar je luisteren, jou begeleiden en jou vooruit helpen. Boek maar een afspraak en we zien ons snel!
Gezonde groet,
Tim