Gaslighting is een manipulatietechniek die een narcist vaak toepast om geestelijk misbruik te maken op zijn slachtoffers. Wil je er meer over weten?

De psychologische term gaslighting is ontstaan door de gelijknamige film uit 1944 waarin de hoofrolspeler zijn vrouw probeert gek te krijgen met psychologische technieken. Hij ontkent onder andere steeds dat hij het gaslicht dimt en een schilderij verstopt. Hij zaait zo vertwijfeling bij zijn vrouw. Hij raadt haar ook aan een dokter op te zoeken omdat haar geheugen haar in de steek begint te laten. Het zelfbeeld van de vrouw brokkelt langzaam maar zeker af. De gaslighter is een narcist.

Elke narcist met een donker kantje probeert zijn slachtoffer gek en afhankelijk van hem te maken door gaslighting toe te passen. Door deze psychische mishandeling en dit emotioneel misbruik worden de normen en waarden, de idee├źn en de gedachten van het slachtoffer opnieuw geprogrammeerd en vervormd. De narcist geeft onjuiste informatie door aan het slachtoffer zodat deze aan zichzelf, zijn herinnering, zijn waarneming, zijn kennis en zijn gezond verstand gaat twijfelen. Ook ontkent de narcist vaak dingen die gebeurd of gezegd zijn tegen zijn slachtoffer. De slachtoffers zijn niet gek, ze worden gek gemaakt, gebrainwashed. Deze gevoelens van onmacht en twijfel gaan het slachtoffer afhankelijk maken van de narcist.

De narcist bagatelliseert en spuwt enkel maar kritiek. De problemen en de dingen die het slachtoffer belangrijk vindt zijn voor hem totaal onbelangrijk. Er wordt geen aandacht aan besteed. Het slachtoffer doet zogezegd toch niks goed en krijgt alleen maar kritiek te verduren. Het zelfvertrouwen van het slachtoffer zal zakken onder het nulpunt. Voor een narcist bestaat er geen “wij”, enkel “ik”. Een narcist is enkel vriendelijk als hij iets gedaan moet krijgen, als hij weer misbruik gaat maken van de goedheid van de andere(n).

Twijfel zaaien door manipulatie gebeurt niet enkel in relaties tussen man en vrouw, ook in vriendschapsrelaties en ook in werkrelaties. Is dit herkenbaar voor jou? Doe er iets aan. Zoek hulp en praat erover. Maar niet met de persoon in kwestie natuurlijk, die verklaart jou alleen maar gek en wil jou enkel in zijn macht houden. Een neutrale buitenstaander met kennis van zake kan jou hierbij zeker helpen.

Tot zover gaslighting met de betekenis ervan, gestaafd met een voorbeeld uit de gelijknamige film uit 1944.

Gezonde groet,

Tim