21 maart, de lente is begonnen! Misschien ook een goed moment om met koud afdouchen te beginnen!

Met koud afdouchen bedoelen we niet dat je 10 minuten onder een koude douche moet gaan staan. De laatste 2-3 minuten even koud afdouchen volstaat. In het begin doe je dat arm per arm, been per been en heel kort rug, schouders, buik en aangezicht. Na een relatief korte periode raak je het echter gewoon en ga je er gewoon vlotjes onder. In de zomerperiode gaat het nog vlotter dan tijdens andere, koudere seizoenen. Het afwisselen tussen warm en koud is goed tegen verkoudheden, infecties en gewrichtspijn. Maar wat brengt het je nog allemaal op aan gezondheidsvoordelen? Ik zet ze even op een rijtje voor jou:

Wat zijn de voordelen van koud afdouchen?

 • Het geeft je vetverbranding een extra zetje. Het helpt je dus om een paar kilo af te vallen.
 • Je maakt meer van het gelukshormoon endorfine aan wat je humeur ten goede komt.
 • Verder maak je ook noradrenaline aan wat een depressie tegen gaat.
 • Je voelt je fitter, energieker, alerter (meer focus) en vrolijker.
 • Het is goed tegen stress en het geeft je een mentale boost (een overwinning op jezelf).
 • Het stimuleert de aanmaak van bruin vet.
 • Het geeft je immuunsysteem een boost. Je zal minder vaak ziek zijn.
 • Je kweekt er tevens een stukje karakter en doorzettingsvermogen mee.
 • Het is goed voor je huid en je haar.
 • Het verbetert de bloedcirculatie wat voor sneller spierherstel zorgt. (ijsbad voor sporters)
 • Het heeft een gunstig effect op ziektes met hoge ontstekingswaarden zoals reuma, diabetes en overgewicht en het biedt een detox voor je lichaam.

Let op! Koud afdouchen wordt wel afgeraden wanneer je zwanger bent, wanneer je aan epilepsie lijdt, wanneer je kampt met angst- en paniekaanvallen en wanneer je de ziekte van Raynaud hebt. Ook wanneer je net gegeten hebt of koortsig bent wordt het afgeraden. Voor kinderen, voor mensen met een hoge bloeddruk en voor mensen met hart- en vaatziekten is het aan te raden om rustig op te bouwen. Trainen met kou (dat kan ook in natuurwater) is een aanrader om eens uit te proberen. De bekende Wim Hof methode combineert zelfs koudetraining met ademhaling en mindset. “A cold shower a day keeps the doctor away!” is een bekende uitspraak van hem. Baat het niet dan schaadt het niet zou ik zeggen. Probeer het eens uit en kijk wat het met je doet. Veel succes ermee!

Gezonde groet,

Tim