Mensen die in een dipje zitten, kunnen bij mij terecht om hun mentale weerbaarheid terug wat op te krikken. Lichaam en geest moeten altijd in balans zijn om goed te kunnen functioneren.

Dat goed functioneren kan zowel thuis zijn als op je werk. Maar ook in het verenigingsleven. Bij je sportclub bijvoorbeeld. Dan krijg je mental coaching in de sport. Daar wil ik het vandaag even over hebben.

Bij verschillende sporten gaat het mentale aspect vaak de doorslag geven wanneer 2 opponenten ongeveer gelijkwaardig zijn. Voorbeelden van 2 mentale toppers zijn Raphael Nadal en Novak Djokovic bij het mannentennis. Niet alleen zijn zij uiterst getalenteerd maar ze gaan ook nog eens voor elke bal. Ze bouwen een gezonde spanning op voor elke wedstrijd en ze zijn uitermate geconcentreerd en gefocust. Ze laten zich nergens door afleiden en hebben hun emoties altijd goed onder controle. Het zijn trainingsbeesten die goed weten wat ze willen en waarvoor ze zoveel inspanning doen. Ze zijn super gemotiveerd en ze stralen ontzettend veel zelfvertrouwen uit. Ze zijn zich ervan bewust dat het mentale aspect heel belangrijk is voor hun. Ze laten zich dan ook begeleiden door de beste mental coaches ter wereld. Daarom kunnen ze zo goed omgaan met de druk en staan ze er altijd op de belangrijke momenten. Daarom kunnen ze ook snel een tegenslag verwerken en opnieuw beginnen. En daarom tenslotte, domineren zij (tot voor kort samen met een andere mentale krak, Roger Federer) al meer dan 10 jaar het mannentennis terwijl de jongste van de twee dit jaar toch al 35 wordt.

Mensen die mentaal sterk zijn overtreffen zichzelf in prestaties. Ze zorgen ervoor dat hun lichaam topprestaties kan leveren. 2 voorbeelden van mentaal sterke mensen zijn Stig Broeckx en Alex Zanardi. Deze 2 ex-topsporters raakten tijdens hun carrière verlamd door een ongeval maar ze lieten nooit hun hoofd hangen en gingen stap voor stap opnieuw trainen om toch nog het maximum uit hun lichaam te halen. Ook op moeilijke momenten bleven zij gedreven doorgaan en hard werken om hun grenzen te kunnen blijven verleggen.

Als je eens in een dip zit, kijk dan maar eens naar de documentaire “De Stig” van de Belgische ex-wielrenner Stig Broeckx, gemaakt door Eric Goens. Eric volgt Stig tijdens zijn revalidatie na zijn zwaar ongeval, waardoor hij verlamd raakte en nooit meer professioneel kon wielrennen. Stig zou nooit meer praten, nooit meer lopen en nooit meer fietsen maar hij doet het terug allemaal opnieuw. “Zeg nooit nooit!” Als het in het kopke goed zit, dan is een mens tot veel in staat. Echt een aanrader van mij om deze documentaire eens te bekijken. Eindeloos respect voor de moed waarmee hij z’n leven terug in handen neemt.

Alex Zanardi is een Italiaanse ex-formule1 piloot die beide benen verloor in een crash. Met de nodige wilskracht en training schopte Alex het 10 jaar later tot Paralympisch kampioen handbiken. Ongelooflijk wat je allemaal kan bereiken met een positieve mindset.

Als je iets wil bereiken in je leven of als je wil meedoen voor de prijzen in de recreatieve sport of in de topsport, dan kan het mentale aspect van cruciaal belang zijn om je dromen waar te maken of om je doelen te bereiken. Hard werken en pieken op de juiste momenten zijn ontzettend belangrijk.

Je kan bij mij altijd terecht voor mental coaching. En niet alleen in de sport. Ik leer jou doelen stellen, visualiseren, focussen en stressbestendig worden zodat je het beste uit jezelf kan halen wanneer dat jij dat wil. Geloof in jezelf, dan kan ook jij topprestaties leveren in jouw leven!

Gezonde groet,

Tim