Hoe kan je jouw ongewenst gedrag veranderen en dat ook blijven volhouden? Daar wil ik het in deze blog over hebben want het kost de nodige tijd vooraleer jouw brein deze vaardigheid onder de knie heeft. Benieuwd hoe het werkt? Lees maar mee.

Om een gedragsverandering door te voeren is er wilskracht nodig. Wilskracht zorgt er enerzijds voor dat we onszelf kunnen inhouden om iets te doen wat we niet willen (een sigaret roken) en anderzijds zet het ons aan om iets te doen wat we wel willen (gaan sporten). De woorden intrinsieke motivatie, focus, doorzettingsvermogen, discipline en volharding sluiten daar volledig bij aan. Wilskracht inzetten en blijvende gedragsverandering realiseren (stoppen met roken, afvallen of meer gaan bewegen) kosten mentale energie. Wanneer heb je de volledige beschikking over je wilskracht? Enkel wanneer je in topvorm bent en wanneer je mentale energie dus optimaal benut kan worden (alfa-niveau). Want wanneer loopt het mis met jouw goede voornemens of wanneer geef je jezelf meestal morele toestemming om te zondigen? Inderdaad, als je een slechte dag hebt! Of wanneer je je slap voelt, moe en neerslachtig. Wanneer je niet lekker in je vel zit of wanneer je niet gelukkig bent. Dat zijn de momenten dat je gaat terug grijpen naar je oude, slechte gewoontes.

Hoe kunnen we dus vermijden dat je hervalt in je oude, ongewenste gewoontes?

Door te zorgen dat je fit (gezonde voeding en beweging), uitgerust (slaap, powernap), ontspannen (ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, sociaal contact, wellness, hobby’s, muziek luisteren, zingen…) en stressvrij (meditatie) bent. Zorg dat je voldoende slaapt, dat je voldoende beweegt (beweging zorgt voor zowel fysieke als mentale energie), dat je voldoende ontspant, dat je er een gezond levenspatroon op na houdt en dat je bewust bezig bent met jouw gedragsverandering zodat het een primaire behoefte wordt. Vormen van ontspanning zoals het roken van een sigaret, het drinken van alcohol, het eten van ongezonde voeding, televisie kijken en gamen zijn niet zo goed omdat zij niet meteen voor een positief effect op jouw gemoedstoestand zorgen.

Hoe pakken we deze gedragsverandering aan?

Een concrete, goed uitgeschreven aanpak met haalbare maar uitdagende doelstellingen en het optimaliseren van deze aanpak leidt tot de gewenste resultaten. Juist plannen (structuur en rituelen halen het vaak van discipline), juist timen (doe die belangrijkste zaken op je mentale piekmomenten), bewust kiezen (nooit impulsief) en goed voorbereid zijn op concrete situaties die tot twijfel leiden zijn hierbij erg belangrijk. Ook het inrichten van jouw omgeving (geen sigaretten in huis hebben, geen snoep in huis hebben) zodat ongewenst gedrag moeilijk wordt, is van cruciaal belang. Hou de verleidingen uit je buurt. Want door terug toe te geven aan jouw oude, slechte gewoontes ga je je niet beter voelen. Integendeel, achteraf voel je je er veel slechter bij en heb je het gevoel dat je weer gefaald hebt. Mocht dat een keer toch het geval zijn, wees dan mild voor jezelf en neem snel de draad terug op.

Zoek verder ook sociale steun bij mensen die jou helpen en steunen bij jouw gedragsverandering als jij het even moeilijk hebt. En gun jezelf tenslotte ook de nodige tijd om je gedragsverandering door te voeren want dat heeft het zeker nodig. Een mens is een gewoontedier.

Zorg dus dat je in vorm bent en blijft wanneer je een gedragsverandering gaat door voeren. Dan maak je veel meer kans om dit nieuwe gedrag blijvend te kunnen volhouden omdat je brein voldoende energie heeft om te plannen en om bewuste keuzes te maken. Dat zijn de juiste en gewenste keuzes voor jou om je doelen te kunnen verwezenlijken.

Succes met je goede voornemens! En… als het even iets minder goed lukt… weet je me wel te vinden!

Gezonde groet,

Tim