Een powernap is kort maar krachtig en heeft alleen maar voordelen. Het zorgt voor geestelijk en lichamelijk herstel. Maar wanneer, hoe lang en hoe doe je een powernap nu best om optimaal te recupereren? Ik leg het jou uit.

Iedereen heeft weleens last van een dipje. Soms lichamelijk door een geleverde inspanning en soms geestelijk door je drukke mentale bezigheden. Een powernap tussen de 10 en 30 minuten kan voor een enorme recuperatie zorgen omdat het overeenkomt met 1 tot 2 uur slapen. Het best doe je een powernap al zittend want het is niet de bedoeling dat je al liggend in een diepe slaap terecht komt. Doe je nap in een comfortabele stoel of op je zetel maar zeker niet in je bed. Het is de bedoeling dat je jouw hersenactiviteit terug brengt tot in het theta-niveau (dromen) en niet tot in het delta-niveau (diepe, vaste REM-slaap). Je doet je powernap best 7-8 uur nadat je bent opgestaan. Dan heb je er het meeste nood aan. Doe je powernap zeker niet te laat op de dag zodat je nachtelijke slaap eronder gaat lijden (niet meer na 17u is dat doorgaans). 1 (of soms 2 bij zware vermoeidheid) powernap(s) per dag kunnen wonderen verrichten. Je moet het niet zien als een vorm van luiheid en als tijdsverlies maar als energiewinst. Je wordt rustiger in je hoofd en de stress vermindert in je brein. Verder maakt het jou ook opnieuw alerter, creatiever, productiever en vrolijker achteraf. Al deze gezonde voordelen zijn wetenschappelijk bewezen. Het zou mij dan ook niet verbazen dat deze nap binnen enkele jaren helemaal ingeburgerd zal zijn bij jou. En misschien zelfs bij jou op het werk, wie weet. De (warme) landen die ’s middags een siësta houden scoren bovendien zeer goed (laag dus) op bloeddruk, hart- en vaatziekten. Mensen met veel stress of met een burn-out raad ik ook altijd aan om powernaps te doen. Doordat je jouw hersenfrequentie kan laten zakken, ga je veel sneller en beter herstellen, zowel lichamelijk als geestelijk.

Ik hoop dat je het een nuttige blog vond. Voor vragen en meer informatie, kan je altijd bij mij terecht!

Gezonde groet,

Tim